Καραμάλης & Υιός, Εργοστάσιο Ξυλόγλυπτων Εκκλησιαστικών Επίπλων

Ξυλόγλυπτα Εκκλησιαστικά Έπιπλα από το 1900

Ένα αιώνα πριν, το 1900. ο Μιχάλης Καραμάλης εγκαθίσταται στο Ξυλοπάροικο, όπου ιδρύει το προσωπικό του εργαστήρι. Έπειτα από 45 χρόνια δουλειάς, μεταβιβάζει την τέχνη και τα ηνία του εργαστηρίου στον υιό του Χρήστο Καραμάλη, o οποίος συμβάλλει καθοριστικά στο να μετατραπεί το μικρό εργαστήρι, σε μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στο χώρο των ξυλόγλυπτων εκκλησιαστικών παραδοσιακών επίπλων. Η δραστηριότητα του επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Η παράδοση εξακολουθεί να συνεχίζεται, με άριστα αποτελέσματα. To 1973 η επιχείρηση παραδίδεται από τον Χρήστο Καραμάλη, στον υιό του Σωτήρη, ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητες και στο εξωτερικό.

Το 60% των εργασιών σήμερα, εξάγονται στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τα Ιεροσόλυμα. Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα που κατασκευάζει η επιχείρηση Καραμάλης είναι τέμπλα, προσκυνητάρια, δεσποτικά, άμβωνες, στασίδια, καρέκλες αλλά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα σε έναν ναό. Τα λαϊκά σκαλίσματα και τα διάφορα σχέδια, είναι προσαρμοσμένα στο στυλ της κάθε περιοχής και η επιμονή στο σωστό ύφος των επίπλων δεν αφήνει περιθώρια για άστοχες επεμβάσεις. Ολόκληρη σχεδόν η παραγωγή γίνεται στο χέρι και οι πρώτες ύλες, εισάγονται από τα δάση των Βαλκανίων, είναι κυρίως φλαμουριάς, δρυός, καστανιάς, οξιάς, και καρυδιάς.

Την επιχείρηση Καραμάλης, την χαρακτηρίζει το μεράκι και η αγάπη της για την ιδιαίτερη τέχνη των ξυλόγλυπτων επίπλων και το αποτέλεσμα των εκπληκτικών δημιουργιών τους, τους δικαιώνει.

Δείτε την εξέλιξη των ξυλόγλυπτων Καραμάλης μέσα στο χρόνο με ένα φωτογραφικό άλμπουμ

5ο χλμ. Ε.Ο. Τρικάλων - Λάρισας
Τηλ: 24310-55459
Fax: 24310-55300